Żywienie bezglutenowe – o czym należy pamiętać?

Celiakia, skórna postać celiakii, uczulenie na gluten. To tak naprawdę jedynie część z kłopotów zdrowotnych, jakie wymagają ustanowienia diety bezglutenowej. Nie da się ukryć, że obecnie coraz więcej osób decyduje się na tego typu propozycję żywienia, mając na uwadze odchudzanie. Czym tak właściwie jest dieta bez glutenu i które osoby mogą, a które nie mogą na nią przechodzić?

Rozpatrywany gluten to w rzeczywistości mieszanina białek gluteliny z gliadyną, które znajdujemy w pszenicy, życie i jęczmieniu. Bezglutenowe menu wiąże się z kategoryczną eliminacją glutenu, jednak niestety, jest obecny w przeróżnych produktach. Gdy uwzględnisz różnorodne rodzaju problemów zdrowotnych, gluten będzie wymagać bezwzględnego wyeliminowania z  diety albo też tylko częściowego ograniczenia w spożywaniu.

Dieta bezglutenowa nie powinna być zastosowana samodzielnie, a ponadto nie należy jej włączać nie znając kluczowej przyczyny powtarzających się objawów. Bezpodstawne stwierdzenie, że w tym jest rozwiązanie albo skuszenie się na ograniczenie glutenu celem odchudzenia, niestety może spowodować niedobory, między innymi błonnika, kwasu foliowego a także witamin z rodzaju B.

Całkowita dieta bez glutenu, ale i kontrolowanie jedzenia jodu, jest najważniejsze w skórnej postaci celiakii – chorobie Duhringa. Niemniej kłopotliwą kłopotem jest uczulenie na gluten i w tym wypadku spożycie glutenu skutkuje wystąpieniem natychmiastowej lub opóźnionej reakcji alergicznej. Perspektywa leczenia wiąże się zazwyczaj z koniecznością wykluczenia glutenu z ustalonego zestawu posiłków, jednak ścisła dieta bez produktów posiadających gluten nie musi być przestrzegana przez całe życie.

Niemało badań umożliwia ukazanie powiązań pomiędzy przyswajaniem glutenu, a rozwijaniem się dolegliwości mających podłoże w czynnikach neuropsychicznych i autoimmunologicznych. Wywiad lekarski, dokładne badania, ustalenie przyczyny, to bezsprzecznie priorytetowe kroki diagnostyki, które również traktują o tym, jak tak naprawdę dieta bez produktów z glutenem powinna być respektowana i czy w ogóle wymaga wdrożenia u konkretnego pacjenta. Z pewnością jednak nie może to być inspiracją na dietę odchudzającą, chociażby z tego powodu że brak podstawowych wiadomości i doświadczenia w ustaleniu stosowanego jadłospisu, może poskutkować nie tylko brakiem znamiennych rezultatów, ale również kolejnymi problemami zdrowotnymi.