Jak szkodliwe są dla człowieka metale ciężkie?

Obciążające organizm metale ciężkie to jedne z najbardziej szkodliwych substancji dla dobrostanu człowieka. Dokładają sporo do rozchwiania immunologi niejednej osoby, mogą powodować mutację elementów DNA, a także przeobrazić ich ekspresję, co generuje wiele problemów autoimmunologicznych, alergii czy nowotworów. Mnóstwo metali ciężkich można wykryć w środowisku – w końcu możemy je znaleźć w pożywieniu. Czy to, co jemy, zawiera metale ciężkie? Dobrym sposobem na to jest soeks ecovisor f4.

Zanieczyszczenie metalami ciężkimi w pokarmie

Metale ciężkie są powodem wielu zatruć długotrwałych i ostrych. Najgwałtowniejsze zaburzenia równowagi organizmu wynikają z nadmiaru rtęci, astatu czy miedzi. Dopiero po jakimś czasie ujawniają się choroby o etiologii toksycznej, przez cały okres inkubacji przyjmując formę bezobjawową. Metale ciężkie, przenikając do komórek, deformacje w syntezie białka i zaburzenia produkowania energii, przez co mogą powstawać poważne schorzenia. Naukowcy zdefiniowali znaczne odniesienia między umieralnością na nowotwory a stężeniami metali ciężkich w środowisku. Do naszego ciała metale ciężkie przedostają się przez skórę, przez układ oddechowy oraz drogą pokarmową. Kiedy złamią tę barierę, gromadzą się w pierwszej kolejności w narządach łączonych z odtruwaniem, a więc w nerkach i wątrobie. Ponadto, niejednokrotnie stwierdza się gromadzenie się metali ciężkich w mózgu, kościach i mięśniach. Z punktu widzenia zdrowego życia istotne będzie określenie wartości liczbowej, gdy wchłaniamy sporo metali ciężkich w jedzeniu w ścisłym przedziale czasu. W związku z tym stworzono Provisional Tolerance Weekly Intake, czyli wskaźnik PTWI , czyli okresowe dopuszczalne stężenie metali.

Uważaj na te metale w Twoich ulubionych potrawach

Co w opisie wyrobu przekazuje nam producent pożywienia? Nakazana informacja nie wymienia metali ciężkich jako części składu! Z tego powodu stworzono zaawansowany tester żywności soeks ecovisor f4. Aczkolwiek osoby, które nie są zainteresowane tym sprzętem, a wolą uniknąć metali ciężkich w pożywieniu, muszą mieć świadomość, że pierwiastki z listy alarmowej często kryją się w powszechnie używanych artykułach:

Ołów – jego główne nośniki to marchewka, buraczki , seler, a także mięso wieprzowe i napoje sztuczne dosładzane.

Kadm – to często nadprogramowy składnik zbóż, przetworów i wyrobów zbożowych (chleb, makaron kasza, ryż), a także kakao, czekolady i grzybów.

Rtęć – może się znaleźć w zawierają ją niektóre gatunki ryb i zwierząt morskich – znajdziemy ją m.in w rekinie, soli, mieczniku, węgorzu, grenadierze, gardłoszu, morszczuku, łupaczu, ośmiornicy, krabie, kurce oraz konserwach rybnych.